Skip to main content

Charter for Compassion in Translation

Finnish Translation

Myötätunnon Peruskirja

Myötätunnon periaate on kaiken uskonnollisen, eettisen ja hengellisen perinteen keskeinen asia, joka kehoittaa aina kohtelemaan kaikkia muita niin kuin haluamme meitä itseämme kohdeltavan. Myötätunto johdattaa meitä työskentelmään väsymättä lievittämään kanssaihmistemme kärsimyksiä, syrjäyttämään itsemme maailman keskipisteenä ja asettamaan sinne jonkun muun, ja kunnioittamaan jokaisen henkilön loukkaamatonta pyhyyttä, kohdellen poikkeuksetta jokaista ehdottoman oikeudenmukaisesti, tasa-arvoisesti ja kunnioituksella.

On myös välttämätöntä sekä julkisessa että yksityiselämässä pidättyä johdonmukaisesti ja empaattisesti aiheuttamatta kipua. Oman inhimillisyytemme kieltämistä on se että toimii tai puhuu väkivaltaisesti ilkeyksissään, sovinismissaan, tai itsekkyydessään, tai etta köyhdyttää, käyttää hyväksi tai kieltää toisen perusoikeudet, ja yllyttää vihaan alentamalla muita – jopa vihollisiamme. Myönnämme että olemme epäonnistuneet elämään myötätuntoisesti ja että jotkut ovat jopa lisänneet inhimillisen kärsimyksen kokonaismäärää uskonnon nimessä.

Siksi kehoitamme kaikkia miehiä ja naisia – palauttamaan myötätunto moraaliin ja uskonnon keskeiseksi asiaksi – palaamaan ikivanhaan periaatteeseen että mikä tahansa pyhän kirjoituksen tulkinta joka ruokkii väkivaltaa, vihaa tai hyljeksintää on laiton – varmistamaan se etta nuorille annetaan tarkkaa ja kunnoittavaa tietoa muista perinteista, uskonnoista ja kulttuureista – edistämään hyväksyvää suhtautumista kulttuurien ja uskontojen monimuotoisuutta kohtaan – osoittamaan tietoista ymmärtämystä kaikkien ihmisten kärsimyksille, jopa niiden joita pidetään vihollisina.

Meidän on välittömästi tehtävä myötätunto selväksi, kirkkaaksi ja dynaamiseksi voimaksi meidän kärjistyneessä maailmassamme. Myötätunto, joka perustuu periaatteelliseen päättäväisyyteen, voi voittaa itsekkyyden ja pystyy murtamaan poliittiset, dogmaattiset, ideologiset ja uskonnolliset raja-aidat. Myötätunto on syntynyt syvästä keskinäisestä riippuvuudestamme ja se on välttämätön ihmisten kanssakäymiselle ja ihmiskunnan täyttymykselle. Se on tie valistukseen ja korvaamaton oikeudenmukaisen talouden ja rauhanomaisen maailmanyhteisön luomiseksi.

 


 

←  Go back                                                  Next page

MENU CLOSE